Macrolepiota procera
Μακρολεπιότα η ψηλή. Όπως λέει και το όνομα είναι το πιο ψηλό μανιτάρι στη περιοχή μας. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο λόγω του μεγάλου του καπέλου χρώματος σοκολατοκαφετί , με φολίδες ή λέπια καφέ χρώματος πιο πυκνές στην κορυφή του που εύκολα αφαιρούνται. Η κορυφή του μοιάζει σαν θηλή. Η διάμετρος μπορεί να φτάσει και τα 40 cm. Τα ελάσματα είναι λευκά και στην ωριμότητα καφετιά. Το εντυπωσιακά ψηλό του ινώδες πόδι είναι καφετί με ζώνες πιο σκούρες καφέ. Στο πάνω μέρος του ποδιού κρέμεται ένα σοκολατί δαχτυλίδι που εύκολα αποκολλάται.
Όταν είναι νεαρό το καρπόσωμα έχει σχήμα σφαίρας πάνω σε ένα μακρύ στέλεχος , που το κάτω μέρος της το κλείνει μία μεμβράνη που στη συνέχεια γίνεται διπλό δαχτυλίδι.
Βρέθηκε στη Μπιάρα , τη Μυρίκη , το Κρίκελο και τους Αγίους Αποστόλους σε άκρες ελατοδάσους ή στα άκρα των δασικών δρόμων. Συνήθως σε ομάδες.
Πληροφορίες: www.mushroomexpert.com/macrolepiota_procera.html
Να προσθέσω ότι τρώγεται και είναι νοστιμότατο είδος. Όταν τα ελάσματά του αρχίζουν και γίνονται καφετιά πικρίζει και γι' αυτό, καλό είναι να συλλέγεται στην ακμή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μανιταρι αυτο φθτρωνει σε μεγαλους πληθυσμους στο χωριο μου,στηνορεινη Αρκαδια και σε υψομετρο 1000 μετρα.Ο παππους μου ελεγε οτι στο παρελθον ηταν απο τα βασικα διατροφικα ειδη και καταναλωνοταν μαζικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΑΥΤΟ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΚΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΙΑ ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΕΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως τρώγεται. Στα δικά μας μέρη , Εύβοια, τη ψήνουν στη σχάρα.
ΔιαγραφήΠΡΟΣΟΧΗ: να τονιστεί ότι γενικά τα Macrolepiota μοιάζουν πολύ με το Chlorophyllum brunneum το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες, ήπιες γαστρεντερικές αντιδράσεις. Η διαφορά του Chlorophyllum brunneum εκτός του ότι το καπέλο του δεν ξεπερνά σε διάμετρο τα 15cm, είναι ότι τόσο η σάρκα αν κοπεί (και τα ελάσματα αν πιεστούν) αλλάζουν χρώμα σε κοκκινο-πορτοκαλί. Αντιθέτως όλα τα είδη Macrolepiota δεν αλλάζουν χρώμα. Επίσης η σάρκα του Chlorophyllum brunneum έχει μυρωδιά ωμής πατάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφή