Fomes fomentarius




Fomes fomentarius

Φόμης ο εναυσματικός. Στη περιοχή μας και όχι μόνο,  τον συναντάμε με το όνομα ίσκα. Αναπτύσσεται στο κορμό διαφόρων δένδρων, κυρίως φυλλοβόλων και σπανιότερα κωνοφόρων, τις περισσότερες φορές με νότιο προσανατολισμό. Έχει σχήμα οπλής αλόγου, με την πάνω επιφάνεια σκληρή, ξυλώδη και ανώμαλη,  διαμορφωμένη σε ομόκεντρες στρώσεις, με στρογγυλή περίμετρο. Η περίμετρος είναι υπόλευκη κατά την περίοδο ανάπτυξης, με τις υπόλοιπες στρώσεις να διαφέρουν χρωματικά, από καφέ έως διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Η κάτω επιφάνεια φέρει στρογγυλούς μικρούς πόρους, κρεμ σε νεαρή ηλικία, καφέ στην ωριμότητα. Οι σωλήνες είναι μακριοί στο χρώμα της σκουριάς. Η σάρκα είναι καφέ, σκληρή και ινώδης.
Στα δέντρα στα οποία προσκολλάται προκαλεί σήψη και παραμένει εν ζωή και μετά την αποξήρανση του δένδρου.
Βρέθηκε στον Αγ. Νικόλαο σε κορμό έλατου, αλλά είναι κοινό είδος και συναντάται παντού.

Πληροφορίες: http://en.wikipedia.org/wiki/Fomes_fomentarius

* Η ίσκα χρησήμευε παλότερα στο άναμμα της φωτιάς ως προσάναμμα. Τα υλικά και η τεχνική περιγράφονται στο: http://fthiotikos-tymfristos.blogspot.gr/2011/10/blog-post_23.html

2 σχόλια:

  1. Λοιπόν, λένε πολοί για την ίσκα και ο άναμμα φωτιάς (όπως δηλώνει και το λατινικό όνομα του μύκητα), αλλά παρότι έχω διαβάσει ακροθιγώς μια διαδικασία, δεν έχω καταλάβει πώς τη χρησιμοποιούσαν ακριβώς; Υπάρχει η δυνατότητα να να περιγραφεί η διαδικασία και να γίνει προσπάθεια να ακολουθηθεί προς επιβεβαίωση; (στα πλαίσια αυτάρκειας, διατήρησης παραδοσιακών τεχνικών κλπ). Ίσως είχε ενδιαφέρον... Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αβλεψίες(!!!): πολλοί... το άναμμα... ακριβώς.(όχι ;).
    E.

    ΑπάντησηΔιαγραφή