Strobilurus tenacellus




Strobilurus tenacellus

Στροβίλουρος ο δυσαπόσπαστος. Το καπέλο είναι αρχικά κυρτό που τείνει να γίνει επίπεδο στη συνέχεια, διατηρώντας μία μικρή θηλή στο κέντρο του. Είναι υγροφανές, δηλαδή αλλάζει χρώμα ανάλογα το επίπεδο της υγρασίας. Με υγρό καιρό είναι κοκκινωπό έως καφέ και σε περίοδο με λιγότερη υγρασία γίνεται γκρίζο. Φέρει ακτινωτά ρηχά αυλάκια στο καπέλο, που όμως δεν φτάνουν στην περίμετρό του και η επιδερμίδα του είναι τραχιά. Τα ελάσματα είναι πυκνά, ελεύθερα και λευκά. Το πόδι αρκετά μακρύ, κυλινδρικό, με μυκηλιακά ριζίδια στη βάση του, κίτρινο-καφέ στο επάνω μέρος του και σκούρο πορτοκαλί-καφέ χαμηλότερα. Η σάρκα του δεν έχει οσμή ενώ έχει πικρή γεύση.
Το μανιτάρι αυτό παράγει μία χημική ένωση, τη στροβιλουρίνη, που μειώνει, αναστέλλει ή διαταράσσει την ανάπτυξη άλλων μυκήτων. Την ιδιότητα αυτή εκμεταλλεύεται η βιομηχανία για την παραγωγή μυκητοκτόνων.
Αναπτύσσεται πάνω σε κουκουνάρια από δασόπευκα (Pinus silvestris) και μαυρόπευκου (Pinus nigra), σπανιότερα δε ερυθρελάτης (Picea abies, P. exselsa), προς το τέλος του χειμώνα.
Βρέθηκε στο Καρπενήσι, Φεβρουάριο, σε κουκουνάρι μαυρόπευκου.

Πληροφορίες: http://en.wikipedia.org/wiki/Strobilurus_tenacellus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου